Create a Website


 

Jazz Hoeilaart

Jazz Hoeilaart is ongetwijfeld Albert Michielsí belangrijkste realisatie: onder de naam Jazz Hoeilaart Interníl Contest stichtte hij in 1979 een concours met als doel een podium te bieden aan jonge veelbelovende jazzmusici. Op enkele jaren tijd is Jazz Hoeilaart uitgegroeid van een lokale jazzwedstrijd tot een van de meest gerenommeerde internationale jazzconcoursen. Bekende jazzmusici als Robin Verheyen, Rosario Giuliani of Michiel Borstlap waren deelnemers aan dit concours.

Jazz Hoeilaart wil internationaal toptalent aan een breed publiek presenteren. De zes finalisten die door een professionele internationale jury uit de vele inschrijvingen worden geselecteerd, krijgen de kans om een concert te spelen. De kandidaten mogen vrij uit hun repertoire kiezen, maar ze krijgen wel een Belgische compositie opgelegd, die ze moeten spelen of waarop ze mogen improviseren. De winnaar van Jazz Hoeilaart kan rekenen op contracten in binnen- en buitenland. Zo krijgt jong talent een stevige duw in de rug.

De eerste editie haalde 24 inschrijvingen met enkel kandidaten uit BelgiŽ en Nederland. De jury selecteerde 10 groepen als finalisten. De drie grootste prijzen werden gewonnen door Milkshake Banana Sextet, het Lazy River Modern Jazz Combo uit BelgiŽ en het duo Paul Van Kemenade - Ron Van Rossum uit Nederland. Rainbow gaf een opname uit van de vier best gerangschikte groepen en BRT-radio bood de prijswinnaars een contract voor Jazz Middelheim, een van de belangrijkste Europese jazzfestivals.

De eerste zeven jaren vond de wedstrijd plaats in open lucht, zodat de muzikanten bloot stonden aan de grillen van het Belgische weer. Om die reden verhuisde het concours in 1986 naar De Bosuil in Jezus-Eik/Overijse, het dichtstbijzijnde cultureel centrum. Deze huisvesting bood ook betere opnamefaciliteiten en maakte het de BRT makkelijker om de wedstrijd uit te zenden op radio en televisie.

De internationalisering van de wedstrijd weerspiegelde zich in een naamsverandering: Jazz Hoeilaart werd Europí Jazz Contest, wat ook tegemoet kwam aan de groeiende Europese ondersteuning. De renommee van de wedstrijd groeide, zoals de cijfers tonen; sinds de start van de wedstrijd ontvingen de organisatoren niet minder dan 1889 inschrijvingen van kandidaten uit meer dan vijftig verschillende landen. Over een periode van 33 jaar namen 317 groepen deel aan de finales.

Jazz Hoeilaart is dan ook uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze jazzwedstrijden. Naast de finale voor jonge jazzgroepen schrijft Jazz Hoeilaart ook jaarlijks een wedstrijd uit voor Ďbeste solistí en Ďbeste bassistí en wordt de beste uitvoering van het Belgische Werk bekroond (in samenwerking met SABAM CULTUUR).

Voor meer informatie: http://www.jazzhoeilaart.be