Peter Benoit (1834-1901) liet een uitgebreid en divers oeuvre na, dat op verschillende plaatsen bewaard wordt. Zelf bekommerde Benoit zich weinig om het archiveren van zijn werken en om het bijhouden van zijn opuslijst, zodat een oeuvrecatalogus lange tijd op zich liet wachten. Deze online catalogus bouwt verder op voorbereidend werk dat Luc Leytens eerder verrichtte en maakt het mogelijk om in de loop der tijd aanvullingen en correcties aan te brengen. Hier vindt u niet alleen beschrijvingen van, en informatie over Benoits composities, maar u hebt ook de mogelijkheid om audio- en videofragmenten te beluisteren en te bekijken. Deze website wil het onderzoek en de uitvoering van Benoits oeuvre stimuleren en is meteen ook een digitaal eerbetoon aan misschien wel de belangrijkste Vlaamse componist uit de negentiende eeuw.

Deze catalogus werd gerealiseerd door het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek op vraag van het Peter Benoitfonds en met subsidies van de Vlaamse overheid.
Uitgelicht: Symfonisch gedicht voor piano en orkest

Vanuit het Studiecentrum sturen we vaak programmasuggesties en partituren naar uitvoerders, organisatoren en platenmaatschappijen. Niet zelden met gunstig gevolg. Zo suggereerden we een tijd geleden het Britse label Hyperion om in zijn prachtige reeks ‘The romantic pianoconcerto’ ook concerto’s van o.a. Peter Benoit en Charles-Louis Hanssens op te nemen.

Onlangs kregen we bericht dat alvast Benoits Symfonisch gedicht voor piano en orkest geselecteerd werd en in februari 2018 zal worden opgenomen door Howard Shelley en het Sinfonieorchester St Gallen. Howard Shelley is een van de meest vooraanstaande Engelse pianisten; naast een drukke internationale concertcarrière nam hij ondertussen meer dan 150 cd’s op. Voor Hyperion nam hij alle werken voor pianosolo van Rachmaninov en de sonates van Clementi op, naast tal van minder bekende en vergeten pianoconcerto’s. Daarnaast is Shelley ook aan de slag als dirigent.

Benoits concerto zal hij opnemen met het Sinfonieorchester St Gallen, een orkest waarmee hij vaak samenwerkt. Speciaal voor deze opname maakt het SVM een nieuwe partituur en nieuw orkestmateriaal.

Meer informatie vind je hier en hier.